Onkologija

Onkologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem i lečenjem tumora. Onkolozi se fokusiraju na dijagnozu i terapiju malignih bolesti, uključujući karcinome, limfome i sarkome. Kroz kompleksne tretmane kao što su hemoterapija, radioterapija i hirurgija, onkolozi pružaju sveobuhvatnu brigu o pacijentima sa karcinomom, uzimajući u obzir i pacijentov emocionalni aspekt borbe protiv bolesti.

Tumor je u medicini termin koji se može koristiti za svaku izraslinu. Tumor predstavlja nekontrolisani rast abnormalnih ćelija bilo gde u telu. Onkološki gledano, tumore delimo na benigne (dobroćudne) i maligne (zloćudne). Rak ili kancer su termini za maligne tumore.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije najsmrtonosniji karcinomi na svetu su: rak debelog creva, leukemija i limfom, karcinom pluća, melanom, karinom jajnika, karcinom pankreasa i karcinom prostate. Muškarci najčešće obolevaju od karcinoma pluća, prostate, debelog creva, želuca i jetre. Kod žena su najučestaliji karcinom dojke, pluća, debelog creva i grlića materice.

Od malignih bolesti najčešće obolevaju osobe starije od 55 godina i na globalnom nivou od malignih oboljenja premine oko 10 miliona ljudi, dok u Srbiji premine oko 20 000 obolelih. Maligna oboljenja predstavljaju drugi po redu uzrok smrtnosti odmah iza kardiovaslularnih oboljenja.

Lečenje malignih oboljenja u zavisnosti od vrste i položaja tumora može biti hirurški, radioterapijski, medikalno-onkološki, aplikacijom savremenih bioloških lekova i antihormonski.

 

 

Video sadržaji