Reumatologija

Reumatologija je grana medicine posvećena dijagnostici i lečenju reumatskih oboljenja koja pogađaju mišiće, kosti, zglobove i vezivna tkiva. Reumatolozi se bave bolestima kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis, lupus i giht. Kroz pažljivu evaluaciju simptoma i korišćenje različitih dijagnostičkih tehnika, reumatolozi pružaju specifične terapije za poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Najčešće reumatsko oboljenje je reumatoidni artritis. Reumatoidni artritis je hronični upalni poremećaj koji može uticati ne samo na vaše zglobove. Kod nekih ljudi, ovaj poremećaj može oštetiti različite delove tela, uključujući kožu, oči, pluća, srce i krvne sudove.

Reumatoidni artritis je autoimuni poremećaj i javlja se kada vaš imunološki sistem greškom napada tkiva vašeg vlastitog tela.

Za razliku od oštećenja uzrokovanog trošenjem kod osteoartritisa, reumatoidni artritis utiče na oblogu vaših zglobova, izazivajući bolno oticanje koje može na kraju dovesti do erozije kostiju i deformiteta zglobova. Ukoliko se ne krene na vreme sa terapijom, nakon 10 godina 80% obolelih postaju teški invalidi.

Upala povezana s reumatoidnim artritisom može oštetiti i druge delove tela. Iako su novi tipovi lekova značajno poboljšali opcije lečenja, težak reumatoidni artritis i dalje može uzrokovati ozbiljna oštećenja.

 

Za pravilno dijagnostikovanje reumatskih bolesti mogu biti potrebni:

  • pregled interniste reumatologa
  • laboratorijske analize krvi i mokraće
  • rendgen
  • DXA osteodenzitometrija
  • ultrazvučni pregled zglobova
  • snimak magnetnom rezonancom