Gastroenterologija

Gastroenterologija se fokusira na dijagnostiku i lečenje bolesti digestivnog sistema. Gastroenterolozi se bave oboljenjima poput gastritisa, inflamatornih bolesti creva, žučnih puteva, karcinoma debelog creva. Kroz endoskopske procedure (gastroskopiju u kolonoskopiju), ultrazvuk i druge dijagnostičke metode, gastroenterolozi dobijaju uvid u stanje digestivnih organa pacijenta.

Gastroentrologija se bavi dijagnostkovanjem i lečenjem oboljenja organa za varenje u koje spadaju: jednjak, želudac, žučna kesa, jetra, pankreas, slezina, tanko crevo, debelo crevo i rektum.

Najčešće gastroenterološke bolesti su: gastritis, čir, refluksni ezofagitis (gerd), enteropatije, divertikuloze, polipi, tumori debelog creva, sindrom iritabilnog kolona, zapaljenske bolesti creva.

Glavna dijagnostička metoda u gastroenterologiji su endoskopije tj. gastroskopija i kolonoskopija. Zbog pripreme za pregled i samog izvođenja pacijenti ih izbegavaju i odlažu. Međutim, što se tiče gastroenterologije, endoskopije predstavljaju zlatni standard u dijagnostici, i  u većini slučajeva superiorne su u odnosu na ostale metode (ultrazvuk, magnetnu rezonancu i MSCT) iz više razloga. Plasiranjem endoskopa (tanak, fleksibilan instrument sa kamerom) gastroenterolog tokom jednog pregleda, može videti stanje sluznice, videti uživo pokrete i funkciju svih organa, i takođe može uzeti uzorke tkiva za biopsiju kao i izvršiti manje intervencije.

Gastroenterološke dijagnostičke metode:

  • Gastroskopija
  • Kolonoskopija
  • Ultrazvučni pregled
  • Magnetna rezonanca
  • MSCT

Video sadržaji