Angiologija

Angiolozi se bave dijagnostikom i lečenjem vaskularnih bolesti tj. bolesti krvnih sudova, kao i bolestima limfnog sistema. Vaskularni sistem obuhvata arterije, vene i kapilare. Angiologija se često povezuje s drugim medicinskim specijalnostima, poput kardiologije, radiologije, neurologije, i hirurgije, kako bi pružila sveobuhvatni uvid u stanje vaskularnog sistema pacijenta. Angiologija se pre svega bavi prevencijom bolesti kao što su srčani i moždani udar.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok obolevanja i smrtnosti u razvijenim zemljama sveta. Statistički podaci govore da u razvijenim zemljama sveta 50% ljudi boluje od bolesti srca i krvnih sudova, među kojima su najčešći srčani i moždani udar. Pored samog srčanog mišića, krvni sudovi jednako važnu ulogu u kardiovasularnom sistemu i Angiologija je ta koja treba da prati njihovo stanje.

Angiolozi dijagnostikuju i leče bolesti poput bolesti perifernih arterija, venske tromboze, proširenih vena, edema, suženja karotidne arterije, aneurizme aorte itd.

Kroz upotrebu ultrazvuka (doppler sonografiju), CT i MR angiografije angiolozi dobijaju sveobuhvatni uvid u stanje krvnih sudova pacijenta.

Na osnovu dijagnostičkih rezultata, angiolozi prepisuju terapije za različite vaskularne bolesti. Ovo može uključivati konzervativne metode poput medikamente terapije, promene životnih navika i dijetetskih prilagođavanja, ali i interventne procedure.